Reflexions sobre la motivació del turista

amb No hi ha comentaris
compartir

 

Evolució del perfil i nous productes turístics

Turista_trekking

Comparteixo amb vosaltres algunes de les reflexions presentades al llarg de les meves pràctiques en el Màster en Gestió Cultural, Turisme Cultural, sobre aquest tema.

En aquest cas la reflexió s'inicia amb la paradoxa del cas d'Espanya on es registren rècords de visites de turistes estrangers per una banda, mentre que d'altra observem estadístiques amb xifres que no coincideixen en aquesta tendència positiva, ja que ens indiquen que el consum de productes turístics ha disminuït.

llavors, Quin és el motiu? Per què Espanya rep més turistes però ven menys productes turístics? Coneixem la motivació del turista?

Sota el meu punt de vista aquests estudis no reflecteixen una realitat que és canviant i complexa.

A nivell internacional l'OMT va assegurar que les arribades de turistes internacionals per al 2015 creixerien 1 3 i 4%, gràcies a la recuperació econòmica de la major part de països emissors tradicionals, fet que compensa el que denominen "alentiment dels nous mercats emergents", aquells mercats que al llarg de la crisi han mantingut les xifres del Turisme a nivells positius.

No obstant això, al seu torn l'OMT apuntava que per al 2015 les expectatives serien menys optimistes que les de l'any anterior, a causa d'un canvi de tendències en el mercat turístic.

Per tant, si les dades demogràfiques no són un reflex fidel del canvi de tendències en el perfil del turista, ¿Què hem de fer?

Prioritàriament invertir els recursos necessaris per conèixer els motius pels quals viatja un turista a una destinació (cosa que sembla evident, però que moltes vegades no es porta a terme per la casuística que sigui).

més, encara, saber quines són les seves prioritats i ser conscients que cal establir noves formes de segmentació que no prioritzin els models demogràfics sinó que treballin també sobre models basats en els valors, comportaments i necessitats dels viatgers.

Vegem, a nivell internacional, l'Associació de majoristes de viatge britànics (ABTA) 2015 assegurava:

La majoria de clients busquen valor per sobre del "lowcost", provar experiències, els viatges, espectacles i activitats artístiques i el fet de viure la vida local del lloc que es visita.

 

Però no només això, cal, també, tenir en compte el comportament, valors i necessitats dels viatgers en el moment d'escollir nous canals d'informació i comercialització per presentar un catàleg d'experiències úniques dirigit als diferents segments, sense deixar de banda que els mitjans que utilitzem per comunicar-seran igual d'importants que el que comuniquem.

En definitiva hem de posar-nos al lloc del viatger, nostre públic objectiu, i oferir-li les experiències que busca.

 

seguim. Una salutació!

compartir

deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.